New private school campus approved by state

THE NSW government’s Southern Region Joint Planning Panel has approved a second South Coast annexe for Scots College worth $6.45 million to be built east of Nowra.

The proposal will now go back to Shoalhaven Council to issue the notice of consent.

The Bellevue Hill based Scots College already operates the Glengarry Annexe at Kangaroo Valley and proposed a second campus near the intersection of Culburra and Coonemia roads at Wollumboola.

The site for the school has been donated by the Shoalhaven’s largest private land owner Warren Halloran.

Under the plans there will be accommodation for about 100 students and 10 teachers and staff, as well as kitchen and dining areas and learning spaces.

There will be parking for 114 vehicles and two bus parking bays. 

The development comprises a two-storey building with a floor area of approximately 2800 square metres.

The lower level comprises basement car parking (eight car spaces), equipment store, mechanical plant room, laundry, stairs to the upper level, lift space and associated lobby area. 

The ground floor contains operational areas including a loading dock, dry store, freezer, cool room, kitchen, dining area, learning area, reception area, amenities, accessible room with four beds and a unisex disabled toilet and bathroom facility. 

The first floor contains sleeping/dormitory facilities of six rooms, each sleeping 16 people, two teachers’ rooms, each sleeping four people, associated amenities, locker facilities, teacher’s office and lounge area.

The facility will be used for approximately 35 per cent of the school year.

The site contains three structures built by Mr Halloran, including a two-storey dwelling, a separate bell tower between the dwelling and Culburra Road and a shed that is set back from Culburra Road. 

Chair of the southern regional panel Pam Allan said the proposed construction of school buildings in the area would create short-term construction jobs and longer term employment opportunities for the local community and wider area.

“A number of conditions have been applied to the development application which will manage any noise generated by the school, for example, student noise, the public address system and road traffic.

“The panel agrees that the design of the school building is visually interesting, including the use of windows, a portico entry structure incorporating glazed panels on the southern facade and a verandah with a curved roof along the length of the northern facade.”

She said the applicant’s visual assessment report shows the use of materials and colours for the buildings which are appropriate to the local landscape and the background environment and will not be highly reflective.

Smartphone
Tablet - Narrow
Tablet - Wide
Desktop